Loading, please wait...

A to Z Full Forms and Acronyms

Top 25 interview questions of Marketing

Top 25 interview questions of marketing

          Top 25 interview questions of Marketing

Q1) What is marketing?

Ans: Marketing can be termed as the process of selling a product or service. It includes market research and advertising

Q2) A customer left a negative review of our product on a social media site. How do you respond to the customer?

Sample Answer :

“I would take the opportunity as a representative of the brand to address the customer in a respectful and holistic way, assuring them that our brand feels accountable to making the customer happy and discussing how we can best accomplish that in the customer’s future interactions with our brand.”

Q3) What are the 8 Ps of marketing?

Ans.

The 8 Ps of marketing are – product, place and time, price, promotion, process, physical environment, people, and productivity and quality.

Q4) What can be the best approach to increase website traffic?

Ans.

We can achieve this in various ways –

  1. Ensuring good user experience
  2. Building referral traffic
  3. Performing on-page SEO
  4. Targeting long-tail keywords
  5. Using landing pages

Q5) When a next-generation product hits the market, how do you position a legacy product to ensure its long-term success?

Sample Answer :

“When the next-gen product enters the market, I strive to position the legacy option as a solution for price-sensitive consumers. My goal is to showcase it as a bargain, allowing it to serve as a lower point of entry for customers who may otherwise be priced out. For example, in my last role, I created a marketing campaign that showcased the legacy product as feature-rich yet budget-friendly. The combined approach kept interest in it high and also allowed us to position the next-gen product as a premium version, an approach that also yielded positive results.”

Q6) Name 5 essential elements of a marketing campaign.

Ans.

The five essential elements of a successful marketing campaign are: 

  • Target 
  • Value proposition
  • Call-to-action message
  • Delivery method 
  • Follow-up 

Here, you can talk about the marketing campaigns that you have directly managed and individually define the strategies you have used for these five marketing campaign elements. 

Q7) Explain Diversity Marketing?

Sample Answer :

This type of marketing focuses on creating effective communication methods and mixing with each of the diverse groups active in the market. Because different consumer groups have experiences in different cultural and social settings, therefore diversity marketing recognizes the importance of cultural programming and acknowledges the consumers accordingly. Different cultural programming, the tastes, values, expectations, beliefs, ways of interaction, ways of entertainment, and lifestyle preferences of these groups tend to be different from others so these differences require the creation of customised marketing strategies.

Q8) What do you understand by STP?

Ans:

STP stands for Segmentation, Targetting and Positioning.

Q9) In marketing, what does AIDA stands for?
Ans:

AIDA is a marketing tool that stands for Awareness, Interest, Desire and Action.

Q10) Are you familiar with any analytics platform? What are the platforms that you used in your previous job?

Sample Answer :

Mention the platforms that you have worked with and how it has helped in your marketing plans. 

For instance, you can talk about how you use Google Analytics to track and monitor your website’s traffic. 

Q11) For social media marketing, which platforms do you prefer and why?

Sample Answer :

“Each social media platform has its merits. Plus, they represent different audiences. As a result, I vary my approach based on the product and the ideal consumer. If the goal is to appeal to younger generations, I may favor platforms that resonate with the under-30 group, like Instagram, Snapchat, or TikTok. Facebook and YouTube can be excellent additions for reaching nearly any generation since they rate the highest in overall usage. However, Facebook is essentially a must for targeting adults over 30.

Ultimately, my goal would be to embrace platforms that the target market connects with, allowing me to showcase a product or service in a place they already frequent. That creates the widest reach while remaining relevant to the audience.”

Q12) What Are The Keys To Marketing Success?

Ans:

Keys to marketing success can be summarized in below mentioned points:

  • the foremost important point is to “satisfy the customer”.
  • A company should have a clear image in order to achieve marketing success.
  • Thirdly work should be clearly distinct from other business activities in an organization. It should be central to the entire organization.
  • Fourthly business should develop a unique strategy that is consistent with the circumstances that it faces.

Q13) What Is Interruption Marketing?

Ans:

Interruption marketing can be defined as promoting a product by the means of advertising, public relation and sales. It is not suitable every time and depends upon company to company. It is very much sales directed, so if a company has limited funds to invest for advertising and wants quick results then interruption marketing is best. But at times it is not considered a fruitful way of marketing.

Q14) What are the four Ps of marketing? What are the additional 3 Ps?
Ans:

The four Ps of marketing are Product, Place, Price and Placement. The additional three Ps are People, Process and Physical Environment.

Q15) What Is The Difference Between Interruption Marketing And Permission Marketing?

Ans:

There is a vast difference between permission marketing and interruption marketing. Permission marketing is getting found by the customers by itself by the means of SEO, social media and content. It basically focuses on maintaining long term relationship with the customers which is always helpful in long run whereas Interruption marketing focuses on getting quick sales without any thought of long term relationship with customers. It just targets on promoting the product by the means of advertising, promotion etc. to get quick results.

Q16) What is the difference between a consumer and customer?
Ans:

Customer is someone who purchases the product. A consumer is someone who consumes/uses the product. For eg. Dog food (Bought by dog owner (customer), consumed by the dog (consumer)). 

Q17) What Are The Objective Of Segmentation Analysis?

Ans:

The main essence of segmentation analysis is:

  • To minimize the risk in taking decisions regarding how, who, when and where to market a a product service or a brand.
  • To maximize efficiency of marketing by directing effort towards a particular segment in a consistent manner with that segment's characteristics.

Q18) Have you ever built a predictive model? Describe the model and the process you went through.

Sample Answer :

It’s important for marketing analysts not only to be able to glean insights from historical data, but also to forecast future probabilities and trends. More important than the complexity of the model they reference is the logical, thorough, and iterative thought-process used to build it. Look for clear and confident responses.

Q19) Which analytics tools do you have experience with and what is your level of proficiency in each?

Sample Answer :

Start by understanding the data collection, storage and analysis tools your company uses and determine the level of expertise required in each one for the role. Will they be using SQL to deploy reports? Will they be coding predictive models in R or Python? Will they be performing data analysis using SAS or SPSS? If purely for communication purposes, all marketing analysts should have a strong command of Excel as this is the software that management, as well as nontechnical colleagues and clients, most likely have sitting on their desks.

Q20) What Are Various Kind Of Influences Which Affects Consumer Behaviour?

Ans:

There are various influences, few of them are:

  1. Situational Influences: Consist of Market offerings, Demographics and Complexity.
  2. External Influences: Consist of Cultural, Social class Reference groups.
  3. Internal factors and processes - 
  • Psychological Characteristics - Motivation, Learning/socialization, Personality, Attitudes, Lifestyle
  • Decision Making - Recognize needs, Search for information, Evaluate alternatives, Make purchase, Post purchase.

Q21) What Is Test Marketing?

Ans:

Test marketing is done in order to test the various variabilities including the elements of the product in a marketing plan. It projects the actual launching of the whole marketing program but on a limited basis. In short it can be said that it is the last step before the product is released.

Q22) Mention The Various Steps Of A New Product Development Process?

Ans:

Various steps which are followed is mentioned below:

  • Creating new product ideas
  • Go through ideas
  • Research and analyze
  • Technical and marketing development
  • Manufacturing planning
  • Marketing planning
  • Test marketing
  • Commercialization

Q23) What inspired you to pursue a career in marketing?

Sample Answer :

I have always had a strong creative side and an interest in visual arts. I started my own business while in school creating simple websites and promotional materials for local businesses. I think that experience combined with my education really solidified marketing as my career of choice, and I’m really excited to be interviewing for this opportunity.”

Q24) What social media channels are you familiar with?

Sample Answer :

“I have experience using in my personal life and have also set up my professional profile online. I also have experience with social media advertising and its functionality.”

A good follow-up question you can ask is: “Are there any other social media platforms your company is using?” This can be a great way to get the interviewer engaged in a discussion about how the company uses social media.

Q25) What Are The Two Major Segmentation Strategies Followed By The Marketing Organizations?

Ans:

The two strategies followed are:

  1. Concentration strategy: This kind of segmentation strategy deals in a particular segment of market and therefore they set their prices, etc accordingly. For eg Mercedes benz has chosen to concentrate on the luxury segment of the the car market.
  2. Multi segment strategy: This kind of segmentation strategy focuses on more then one different market segments. They make separate marketing programs for separate segments.
A to Z Full Forms and Acronyms

Related Article

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT